Hírek

Magyarországon 2019 harmadik legnépszerűbb márkája a TOYOTA volt

2019 történelmi sikert hozott az egyetlen év alatt hét új modellt bemutató Toyota számára. Magyarországon 12 168 új autó értékesítéssel történetében először a harmadik helyen végzett.

A kivonásokat nem figyelembe vevő statisztika szerint 12 613 új autó eladásánál a hatodikról az ötödik helyre lépett előrébb. Mindezt ráadásul úgy sikerült elérnie a Toyotának, hogy – bár a kiírás feltételeinek 6 Toyota modell is megfelel – a nagycsaládos autóvásárlási támogatás jelentette forgalomnövekedésből csupán korlátozottan vette ki a részét: a Proace kisbusz különböző modellváltozatai, vagy épp a Land Cruiser nem számítanak klasszikus családi autónak, míg a Prius Plus magasabb árfekvése miatt volt a program adta lehetőségekkel elő családok körében ritkább választás. A siker kulcsa kétségkívül az új környezetbarát modellek inváziója volt. Egyetlen év alatt jelentkezett vadonatúj generációval a világ legnépszerűbb SUV-ja, a RAV4, a világ legkelendőbb személyautója, a Corolla három karosszériaváltozatban, két eltérő teljesítményű hibrid hajtással, valamint a világ legkedveltebb felső-középkategóriás limuzinja, az Európába 15 év után visszatérő Camry. Év végén megújult a Toyota sláger crossovere, a C-HR is. A zöld invázió mellett belefért a Toyota legendás sportautója, a Supra 17 év utáni feltámasztása is, amelynek korlátozott számban elérhető modelljeit szintén elkapkodták.

Siker a magánvásárlók körében és a flottapiacon is

A kivonásokkal tisztított 2019-es magyarországi újautó piacon a flottavásárlók körében egy helyet előre lépve a negyedik helyen zárt, jól mutatva, hogy a vállalati felhasználók is egyre inkább leteszik voksukat a környezetbarát, emellett pedig rendkívül kedvező üzemben tartási költségeket jelentő öntöltő hibrid elektromos hajtás mellett. A magánvásárlók körében a Toyota a tavalyi évhez hasonlóan a harmadik legkedveltebb márka volt idehaza, a kivonásokkal tisztított és az azokat nem figyelembe vevő piacon egyaránt.

Rengeteg új vásárlót hoztak az új modellek

A Toyota vadonatúj modelljei óriási sikert arattak és ezt az eladási számok is igazolják. A Corolla önmagában, 2 928 darabbal szegmensének harmadik helyén zárt, az ötajtós és kombi változatai által váltott Auris (1 018 darab) modellel együtt ugyanakkor 3 946 darabbal a Toyota dominálta a szegmenst. Az új RAV4-re akkora volt a kereslet, hogy a gyártó egyszerűen nem tudott belőle eleget szállítani, az 1 635 darab 2019-ben átadott modell azonban így is biztosította a szegmens második helyét a Toyota számára. A Camry érkezése szintén elsöprő sikert aratott, a 2019-es szűkös allokáció miatt ugyanakkor csak 207 darab jutott Magyarországra, amivel a szegmens nyolcadik helyén végzett, bőven van tehát tér az előrelépésre idén, elérhetőségének javulásával. Jól szerepeltek ugyanakkor a meglévő típusok is: a csupán az év végén frissülő C-HR 1 688 darabbal szegmensének második helyén végzett, akárcsak a Hilux 1 315 darabbal vagy épp az Aygo 505 darabbal, míg a Yaris 2 232 darabbal a képzeletbeli dobogó harmadik helyére lépett fel.

2020: ismét egy év amely a Toyotáé lehet?

Bár a Toyota 2020-ra nem ígér olyan modellinváziót, mint amelyet a tavalyi évben tapasztalhattunk tőle, minden jel arra utat, hogy ez az év is a márka erősödését hozhatja. Tavasszal érkezik a Proace City és Proace City Verso modell – utóbbi hétüléses változata abszolút favoritja lehet a nagycsaládos autóvásárlási programnak. Emellett rengeteg autógyártó néz szembe komoly kihívásokkal annak köszönhetően, hogy az új európai környezetvédelmi szabályozás miatt nem egy korábban népszerű modelljét egész egyszerűen le kell vennie a kínálatából, a meglévő modellek esetében pedig – ha nem akarnak veszteségesen üzemelni – áremelésekre kényszerülnek és szállítási fennakadások is várhatóak.

Ezzel szemben a Toyota európai eladásainak már tavaly több mint a felét tették ki a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modellek. A Lexus esetén ez az arány még ennél is megdöbbentőbben magas, 96%. Így a piac legszélesebb hibrid modellkínálata révén az autógyártó könnyedén teljesíti majd azokat az előírásokat, amelyek a többi gyártónak olyan nagy fejfájást okoznak. Az Európában értékesített modellek több, mint 75%-át itt is gyártó Toyota esetében így nem lesznek eltűnő modellek vagy szállítási fennakadások, ahogyan extrém áremelések sem. A Toyota tudatosan fel is készült a helyzetre, évindító ajánlatai pedig meglehetősen attraktívak. Nyár végén mutatkozik be a márka legnépszerűbb európai modellje, a Yaris vadonatúj generációja, év végén pedig a RAV4 plug-in hibrid elektromos változata is megérkezik a kontinensre. Ráadásul alacsony flottaszintű károsanyag kibocsátásának köszönhetően a Toyota megteheti, hogy a sportautók szerelmeseinek is kínáljon meglepetést ebben az évben is: az új Yaris GR és a Supra 2 literes változatát.

A 2019-es példátlan újdonságözöne és azok elképesztően jó fogadtatása után 2020 is kiemelkedő év lehet a Toyota Magyarország számára. A tavaly bemutatott és elképesztően sikeresnek bizonyuló vadonatúj RAV4, Corolla és Camry esetében rövidülnek a szállítási idők. Az idei lesz az első teljes éve a 2 eltérő teljesítményű öntöltő hibrid elektromos hajtással elérhető új C-HR-nek. Tavasszal érkezik a Proace City és a nagycsaládos autóvásárlási programban résztvevők által régóta várt Proace City Verso. Nyár végén a vadonatúj Yaris, késő ősszel pedig a vadonatúj RAV4 plug-in hibrid. Mindezeken felül bemutatkozik az év során a Supra 2 literes változata és a WRC versenyautónk által ihletett Yaris GR sportautó is. Versenytársak hiányában egyedülálló helyzetben van a népszerű városi kisautó, az Aygo is, amely akár rekordévet is produkálhat.

 

Gyöngyös

Toyota Gyöngyös
3200 Gyöngyös, Karácsondi út 1.

Telefon: 06 (37) 503-503
Értékesítés: 06 (30) 9382-936
Szerviz: 06 (30) 603-3530

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás
  • Hétfő-Péntek 8.00-17.00
  • Szombat: 8.00-12.00
  • Vasárnap: Zárva
Salgótarján

Toyota Salgótarján
3100 Salgótarján, Füleki út 154.

Telefon: 06 (32) 520-640
Értékesítés: 06 (30) 9382-936
Szerviz: 06 (30) 475-0429

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.