Hírek

A TOYOTA valós utakon teszteli autóit az egész világot bejárva

A TOYOTA mérnökei által vezetett konvoj az év végén érkezett meg a dél-afrikai Duran üzemébe. Ezzel zárta az ötödik éve tartó különleges 5 Kontinens Útjain projekt afrikai szakaszát. A 2014-ben útjára indított Toyota-konvoj eddig 4 földrészt érintett. Európában 2017-ben járt, 2019 tavaszán Ázsiában

robognak tovább az autók. A Közel-Keleten kezdődő utolsó etapot 2020-ban Tokióban fejezik be az Olimpián, amelynek mobilitási támogatója a TOYOTA.

Toyota különleges, a valódi vásárlók igényeit és a piacok útviszonyainak, és az azok jelentette kihívások első kézből történő megismerését célzó projektjének történetében először a Toyota dolgozói mellett a Toyotával több területen szoros együttműködést bejelentő Suzuki és a Toyota teherautómárkája, a Hino alkalmazottai is részt vettek a projekt afrikai szakaszában, ahol összesen 76 ember 10.600 kilométert tett meg két hónap alatt. Az afrikai etap hangultatát az alábbi videó foglalja össze: https://www.youtube.com/watch?v=7OTN0ZtPTQs

A csapat a legkülönbözőbb afrikai utakon autózott, személyesen is megtapasztalva azokat a kíméletlen útviszonyokat, amelyek közt a Toyotáknak helyt kell állniuk, és közvetlenül az afrikai vásárlóktól hallgathatták meg a helyi tapasztalatokat. Ennek eredményeként a csapat tagjai jobban átérezhették, hogy mit jelent “egyre jobb autókat alkotni”. Megvitathatták elképzeléseiket kollégáikkal, és gondolataikat az autókra összpontosíthatták. A rendkívül sokféle - egyenetlen felületű, kövekkel borított, kátyús, durva, aszfaltozatlan - úton, illetve a sivatagban autózó csapatnak módja volt felismerni a megbízhatóság, a tartósság és a kényelem értékét. Afrikában még az aszfaltozott utak is kifejezetten sajátságosak: hosszú egyenesek, az úton gyakran áthaladó állatokkal, a semmiből felbukkanó hatalmas kátyúkkal, fekvőrendőrökkel, illetve a konvojt előző hatalmas, túlterhelt teherautókkal. Ezek a körülmények segítettek tudatosítani a csapattagokban a fékteljesítmény, a menetstabilitás, és teljesítmény, illetve a forgatónyomaték fontosságát.

 
Az 5 Kontinens Útjain egy úgynevezett genchi genbutsu projekt (ahol a dolgozók közvetlenül a forrásnál szerzik meg az információkat) amit a TOYOTA GAZOO Racing szervez. A Toyota ugyanis számos autóverseny-sorozatban vesz részt kiemelkedő eredménnyel (2018 pedig az egyik legsikeresebb év volt a versenyistálló történetében a Rally Világbajnokság és a Le Mans 24 órás verseny megnyerésével illetve 2 dobogós Dakar-hellyel, hogy csak a legismertebb eredmények kerüljenek megemlítésre), ahol járművei extrém körülményeknek vannak kitéve, s e körülmények az “embereket is fejlesztik”. A Toyota hisz abban, hogy az autóversenyzés a kulcs az egyre jobb autók megalkotásához.

 
A Toyota Japánból érkező dolgozói a helyi leányvállalatok munkatársaival közös csapatot alkotva ülnek a volán mögé, és azokon az utakon autóznak, amiket helyi vásárlóik használnak. A projekt segítségével a csapattagok jobban megismerik a világ autóútjait, a vásárlók tapasztalatait, a helyi kultúrát, és a helyiekkel közösen találnak megoldást sokféle problémára és kihívásra. Ezek a tapasztalatok teszik lehetővé, hogy a Toyota dolgozói olyan ötleteket meríthessenek az egyre jobb autók készítéséhez, amelyek aligha jutnának eszükbe egy íróasztal mögött ülve vagy egy tesztpályán autózva. Mindez értékesen hozzájárul a vállalat erőforrásainak fejlesztéséhez. 


Az 5 Kontinens Útjain projekt 2014-ben indult el Ausztráliából, majd 2015-ben Észak-Amerikában folytatódott, 2016-ban eljutott Latin Amerikába, 2017-ben Európába, és 2018-ban Afrikába is. A projekt kezdete óta 556 Japánban és máshol dolgozó alkalmazott összesen 99.600 kilométernyi utat tett meg 399 nap alatt. A genchi genbutsu révén megszerzett ismeretek alapján a résztvevők szeretnének proaktívan hozzájárulni ahhoz, hogy a Toyota egyre jobb autókat készíthessen. 


A résztvevőktől olyan visszajelzések érkeztek, mint hogy “Tapasztalataim eredményeként át kellett gondolnom, hogy milyen szempontok szerint értékeljük járműveinket, és ezt hasznosítani tudtam mindennapi munkám során is”; “Újra sikerült felfedeznem az autógyártáshoz kapcsolódó büszkeség és felelősség érzését”; “Az egyre jobb autók megalkotása során felismertem annak fontosságát, hogy ne koncentráljunk túlságosan a saját funkcióinkra, ehelyett igyekezzünk az autót egészében szemlélni”; és “A projektből megtanultam, hogy nagyon különbözik az, ahogyan én érzek, attól, ahogyan vásárlóink éreznek. Ezért jobban odafigyelek a vásárlói visszajelzésekre és pártatlanabb módon tudom mérlegelni mondanivalójukat.”
2019 tavaszán a Toyota Ázsiában folytatja a projektet, a Közel-Keleten indítva az 5 Kontinens Útjain utolsó szakaszát.

 

A Toyota elnöke, Akio Toyoda így vélekedett a projektről:


„Örömmel láttam, hogy az 5 Kontinens Útjain projekt afrikai szakaszában résztvevő összes munkatársunk jó egészségben hazatért. Azoknak, akik részt vettek a projektben: Köszönöm a kemény munkát és azt, hogy épségben és egészségesen tértetek haza. Az 5 Kontinens Útjain projekt 2014-ben indult azzal a céllal, hogy a Toyota olyan vállalattá váljon, ami egyre jobb autókat készít – mivel felismertük, hogy ennek érdekében jobban meg kell ismernünk a világ országútjait.

A projekt kezdetén a csapat magját a műszaki részlegeink munkatársai alkották. Mindazonáltal a projekt öt éve során sokféle egyéb részleg – például az értékesítés, a beszerzés, a munkaügy és a számvitel – képviselői is megfordultak a csapatban, és egyre nagyobb számban tűntek fel köztük a fiatalok is. A tengerentúli leányvállalatainktól érkező dolgozók száma is nőtt. Kialakult bennem az érzés, hogy immár a határokon átívelően kibővült azok köre, akik őszinte meggyőződéssel vállalják az egyre jobb autók megalkotásának feladatát, és hogy ez a kör számos részlegtől, beosztásból, munkakörből, illetve országból érkező munkatársunkat foglalja magában.

Az általunk meglátogatott kontinensek mindegyikén autózva én is szerepet vállaltam ebben a projektben. Idén éltem a lehetőséggel, hogy részt vegyek a Dakar Rallyn induló TOYOTA AUTO BODY Co., Ltd. Team Land Cruiser tesztelésében, és Marokkóban életemben először vezettem a sivatagban. Sokszor ragadtam le a sivatag közepén úgy, hogy se előre, se hátra nem tudtam elindulni, és minél jobban nyomtam a gázt, a Land Cruiser annál jobban beásta magát a homokba. Az ilyen, számunkra szokatlan környezetekben az autók lerobbanása egyedülálló kihívásokat teremt, melyeknek megoldása akár élet-halál kérdése is lehetnek.

Az 5 Kontinens Útjain projekt csapatának tagjai, akik már sokféle úton autóztak Afrikában, hasonló tapasztalatokról számoltak be, és nap mint nap szembesültek azzal, mennyire fontosak itt a jó autók. A Toyota munkatársainak küldetése minden részlegben és munkakörben ugyanaz: egyre jobb autókat kell készítenünk. Nem számít, hogy az elnökről van-e szó, vagy egy frissen belépő dolgozóról, egy mérnökről vagy egy szerelőről, esetleg az adminisztrációval foglalkozó munkatársról – ebben a küldetésben nincsenek korlátok, és a feladatotok ugyanaz marad. Szeretném, ha a napi rutin során végzett munka közben felidéznétek és felhasználnátok az afrikai utakon szerzett tapasztalataitokat. Ezáltal még hozzáértőbbé váltok majd minden munkakörben, és közelebb kerültök a Toyota céljának eléréséhez, hogy igazán boldoggá tegyük vásárlóinkat, és egyre jobb autókat alkossunk.

Az is nagyon fontos szempont, hogy ha a projektben részt vevők ezentúl másképp kezdenek dolgozni, akkor az a környezetükben dolgozók munkavégzése is kihat. Lehet, hogy ez nem hangzik túl izgalmasan, de hiszek abban, hogy a Toyota ezáltal olyan vállalattá fejlődik, ami egyre jobb autókat készíthet. Mindenkinek, aki részt vett a projektben: Remélem, hogy munkátokat a tőletek telhető legjobb módon végzitek, és örömmel várom, hogy láthassam erőfeszítéseitek eredményeit.

Az 5 Kontinens Útjain projekt afrikai szakaszát a Toyota nem egyedül teljesítette; ez alkalommal a Suzukitól, a Hino Motorstól és a Toyota Auto Bodytól érkező csapattagok is elkísértek minket. Ezek a vállalatok a partnereink, akik osztoznak velünk a vásárlóinknak örömet szerző, egyre jobb autók megalkotására vonatkozó jövőképünkben, és szeretnék aktívan formálni a mobilitás jövőjét. Természetesen e téren sem léteznek korlátok. Együtt ismertük meg, hogy milyen kegyetlenek az utak, és együtt hallgattuk meg vásárlóink véleményét. Ezek a tapasztalatok hasznunkra lesznek majd a jövőben. Törekedjünk együtt arra, hogy egyre jobb autókat hozzunk létre! És törekedjünk arra, hogy olyan jövőt építsünk, amiben a lehető legtöbb vásárlónk leli majd örömét!”

Nyitvatartás
  • Hétfő-Péntek 8.00-17.00
  • Szombat: 8.00-12.00
  • Vasárnap: Zárva
Kapcsolat

Toyota Gyöngyös - Balla Euro Kft.
3200 Gyöngyös, Karácsondi út 1.

Telefon: 06 (37) 503-503
Értékesítés: 06 (30) 9382-936
Szerviz: 06 (30) 603-3530
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.