Hírek

A legtöbb autógyártónak gondot jelent a széndioxid-kibocsátás csökkentése

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb adatai szerint 2018-ban az új személyautók széndioxid-kibocsátása ismét nőtt.

Ennek oka, hogy bár a dízelek népszerűsége egyre csökken, a benzinüzemű autók voltak a legkelendőbbek, melyeknek CO2 kibocsátása a legmagasabb a többi technológiához képest. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint múlt évben hozzávetőlegesen 8,5 millió új benzinüzemű autó talált gazdára a kontinensen, ami 11,8%-os növekedést jelent a 2017-es év 7,6 milliós eladási számához képest. 2018-ban 5,4 millió új dízelautót regisztráltak, 1,2 millióval, azaz 18,2%-al kevesebbet, mint az előző évben. Mindeközben 302 000-nél is kevesebb hálózatról tölthető elektromos autót (PHEV és BEV) adtak el tavaly Európában, a 2018-ban a kontinensen gazdára találó 606.000 öntöltő hibrid elektromos autó (HEV) 72%-át, 435.000 darabot pedig a Toyota, és prémium márkája, a Lexus jegyzi.

Vitathatatlan, hogy összefüggés van az egészségkárosító városi szállópor koncentrációért nagyban felelő dízel- és a benzinüzemű gépkocsik eladási aránya és az üvegházhatású széndioxid-kibocsátás között, mivel a benzinmotorok szerkezetükből adódóan eleve több széndioxidot bocsátanak ki, mint a velük egyenértékű dízelek.

„Habár csökken a benzin- és dízelüzemű autók átlagos széndioxid-kibocsátása közötti különbség, az eltérés még mindig jelentős – főleg, hogy majdnem egymillióval több új benzines autót adtak el 2018-ban, 2017-hez képest.” - nyilatkozta Erik Jonnaert, az ACEA főtitkára.

 

Vezető autógyártók eladási számokkal súlyozott CO2 kibocsátása

 

Óriási bírságok jöhetnek

A kilátásba helyezett bírságok - arra az esetre, ha nem érik el a 2020/2021-es CO2-célértéket - eltérő mértékben ugyan, de komoly aggodalomra adnak okot az autógyártók körében. Nyilvánvaló, hogy a célértékek teljesítésének elmulasztása esetén a gyártók a nemrég meghatározott 2025-ös és 2030-as célértékek elérését tekintve is jókora hátrányba kerülnek. A kizárólag BEV-eket értékesítő, és így 0 európai flottaszintű CO2-kibocsátási adatokat produkáló Tesla európai eladásai marginálisak. Rajta kívül egyedül a Toyota volt az, amely már 2018-ban 100 g/km alatti flottaszintű CO2-kibocsátást tudott produkálni, így vélhetően könnyedén teljesíti majd a 2020/2021-es célértékeket.

A többi autógyártóra ugyanakkor – amennyiben nem változatnak azonnal értékesítésük jelenlegi összetételén, gigászi pénzbírságok várhatnak: a mértékadó JATO számítása szerint van olyan autógyártó, amelynél ha a 2018-as adatok alapján kerülne megállapításra a bírság, éves világszintű profitjának 191%-át (azaz csaknem kétszeresét) kellene befizetnie büntetésként. A legtöbb autógyártó esetében ez 40% és 100% között lenne, kivéve a Teslát (0%) és a Toyotát (3%). Ha a 2020/2021-ben életbe lépő bírságok már 2018-ban életbe léptek volna, az autógyártóknak összesen 34 milliárd Eurós gigabüntetést kellett volna befizetniük.

 

Ennyit vinne el a büntetés az autógyártók profitjából

 

Az alternatív hajtású, részben vagy teljesen elektromos autók (HEV, PHEV, BEV, FCEV) jelentik az egyetlen megoldást

A fentiek miatt az autógyártók jelentős mértékben ruháznak be valamennyi alacsony kibocsátású és kibocsátásmentes technológiába, a tisztán elektromos autók, és a plug-in hibridek, hibridek fejlesztésébe, de a földgázüzembe és a hidrogén-üzemanyagcellás hajtásokba is. Ebben egyébként hatalmas segítséget jelent, hogy a Toyota nemrég 5.700 az abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos hajtással (FCEV) és 24.000 az öntöltő hibrid elektromos hajtással (HEV) kapcsolatos szabadalmat osztott meg ingyenesen a versenytársakkal.

Az Európai Autógyártók Szövetsége sürgeti a 28 EU-tagállamot is, hogy fokozzák az elektromos és az egyéb alternatív hajtású autók számára létesített töltőállomásokra szánt beruházásaikat, valamint vezessenek be olyan érdemi és fenntartható ösztönző rendszereket, amelyek több fogyasztót bátorítanak ilyen autók vásárlására.

„Az alternatív meghajtású járművek erőteljes szorgalmazása közepette nem írhatjuk le a legújabb generációs dízelautókat sem, amelyek nemcsak kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, mint benzines társaik, hanem ténylegesen alacsony közúti szennyezőanyag-kibocsátással is bírnak.” - mondta Erik Jonnaert, rámutatva, hogy az áruszállításban az alternatív hajtások ottani megjelenéséig jelenleg ez a meghajtás jelenti a leghatékonyabb megoldást.

 

Autógyártók elmaradása a 2021-es CO2 céloktól

 

Az Európai Unió autóiparáról

13,3 millióan – azaz az EU foglalkoztatott népességének 6,1 százaléka – dolgoznak közvetlenül vagy közvetve az autóiparban. A 3,4 millió autóipari munkahely az EU ipari foglalkoztatásának több mint 11 százalékát teszi ki. A gépjárművek körülbelül 428 milliárd euró adóbevételt generálnak az EU15 térségben. A szektor mindemellett a tudás és az innováció egyik fő mozgatórugója, Európa legnagyobb privát kutatásfejlesztési támogatójaként (54 milliárd euro évente). Az autóipar évi 90,3 milliárd euró kereskedelmi többletet generál az Európai Unióban.

Nyitvatartás
  • Hétfő-Péntek 8.00-17.00
  • Szombat: 8.00-12.00
  • Vasárnap: Zárva
Kapcsolat

Toyota Gyöngyös - Balla Euro Kft.
3200 Gyöngyös, Karácsondi út 1.

Telefon: 06 (37) 503-503
Értékesítés: 06 (30) 9382-936
Szerviz: 06 (30) 603-3530
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.